Cilt: 11 Sayı: 2, 28.12.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi “ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi”, ziraat bilimlerinin farklı alanlarında yüksek kalitedeki orijinal araştırma makaleleri yayınlayan bilimsel, hakemli ve uluslararası alan indeksleri tarafından taranan bir dergidir.

Dergimizde, aşağıda sıralanan alanların dışında ziraat ile ilgili başka konulara da yer verilebilir. İlgili alanlar aşağıda sıralanmıştır;

  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

  •    Bahçe Bitkileri

  • Tarla Bitkileri

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama

  • Tarımsal Biyoteknoloji

  • Entomoloji

  • Fitopatoloji

  • Bitki Fizyolojisi

  • Zootekni

  • Veterinerlik

  • Tarım Makineleri

  • Hasat Sonrası Teknolojisi

  • Genetik Mühendisliği

  • Bitki Islahı

  • Tarım Ekonomisi

  • Sürdürülebilir Ziraat

DERGİ YAZIM KURALLARI
1. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi araştırma makaleleri yayınlamaktadır.
Dergimiz derleme makale yayınlanmamaktadır.
2. Bitkisel üretimde iki yıllık araştırmalar değerlendirmeye alınmaktadır.
3. Makalenin sisteme yüklenmesi aşamasında İngilizce ve Türkçe özetler ile anahtar kelimelerin yüklenmesi gerekmektedir. 
4. Makale göndermek için alttaki belgeler dergi sistemine ayrı ayrı dosyalar
şeklinde yüklenmelidir. Makale yazımı "b" şıkkında yer alan şablon üzerine olmalıdır. Şablonu indirmek için üzerine tıklayınız.
a)Kapak sayfası
b)Makalenin MS Word olarak yazılmış olması (yazarların bilgileri olmadan)
c)Telif Hakları Devir Formu’nun tüm yazarlarca imzalanmış olması
d) Makale ithenticate benzerlik proğramında taranarak %24 benzerliği geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Bu benzerlik rakamının üzerinde olan makaleler yazarlara iade edilir.
d) Makale kontrol listesi
e) Etik kurul belgesi
Sistemdeki bilgileri veya formları eksik olan makaleler değerlendirmeye alınmaz, değerlendirmeye alınmış olsa bile makale iade edilebilir.
5. Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar, anket, mülakat, odak grup çalışması gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için ayrı atrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Dergiye makale göndermeden önce etik ilkeler akış şeması mutlaka gözden geçirilmelidir.
6. Dergide yayınlanacak makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlara aittir.
7. Değerlendirilen makalede hakem düzeltmesi istendiği durumda, düzeltmenin en geç bir ay içinde yapılarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İşlemi tamamlanan eserler kabul tarihi dikkate alınarak yayınlanır ve aynı sayıda yazarın bir makalesi yayınlanabilir.

Makaleler Microsoft Word proğramında, tüm makale çift satır aralığında tek sütun olarak, Times New Roman yazı karakterinde 20 sayfayı geçmeyecek ve sayfa kenarlıkları her yönden 2,5 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır. Bununla birlikte yazarlar tarafından özellikle belirtildiğinde, “Yayın Kurulu’nun” izin vermesi durumunda sayfa sayısı arttırılabilir. Paragraflar ise 1,25 cm içeriden başlamalıdır.
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen bir makale şu ana başlıklardan oluşmalıdır;
• Başlık,
• Yazar(lar) adı, soyadı,
• Özet ve Anahtar kelimeler,
• İngilizce başlık ve Anahtar kelimeler,
• Giriş,
• Materyal ve Yöntem,
• Bulgular ve Tartışma (ayrı ayrı da sunulabilir),
• Sonuç ve Öneriler,
• Kaynaklar.

Başlık:
Koyu renkte ‘Times New Roman’ 14 punto ve başlıktaki her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde tek satır aralığı ile sayfaya ortalı olarak yazılmalı ve 15 kelimeyi geçmemelidir.
Yazar Adları:
‘Times New Roman’ 11 punto, koyu, tek satır aralığında, yazarların açık adları unvan belirtilmeden, ad ve soyadların ilk harf büyük olacak şekilde, sayfaya ortalı olarak yazılmalıdır. Soyadların bittiği en son karakter üzerine üssel olarak rakam ile yazar adresine ve e-posta adresine atıfta bulunulmalıdır. Yazar adresleri ve sorumlu yazarın e-posta adresi yazar adlarının hemen altına dipnot olarak ‘Times New Roman’ 9 punto ve sola yaslanmış olarak yazılmalıdır.
Özet ve Anahtar Kelimeler:
Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri 200 kelimeyi geçmemelidir. İngilizce özet başlığı ‘Times New Roman’ 12 punto ve tek satır aralığında ortalı olarak yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet, ‘Times New Roman’ 10 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı şekilde hazırlanmalıdır. Türkçe yayınlarda geniş bir İngilizce, İngilizce yayınlarda ise geniş bir Türkçe özete yer verilmelidir. Özetlerden hemen sonra özetle aynı dilde ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle 6 kelimeyi geçmeyecek şekilde anahtar kelime sola dayalı olarak yazılmalıdır.
Giriş: Daha önce yapılmış temel araştırmalar ile çalışmanın önem, amaç ve konusunu belirten bir kompozisyon içermelidir. Bütün alt başlıklar ve metin kısmı ‘Times New Roman’, 11 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmanın ileriki dönemlerde tekrarına imkân verecek düzeyde bilgi ve kaynak içerecek şekilde yazılmalı, makalede kullanılmış olan bütün yöntemler detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Bütün alt başlıklar ve metin kısmı ‘Times New Roman’, 11 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Bulgular ve Tartışma:
Bu bölüm istenirse Bulgular ve Tartışma olarak iki kısımda da incelenebilir. Elde edilen bulgular verilmeli, gerekirse çizelge ve şekillerle desteklenerek açıklanmalıdır. Çizelgeler mümkün olduğunca istatistikî olarak ifade edilmelidir. Bulgular tartışılmalı, bulguların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, nedenleri açıkça tartışılmalıdır. Bütün alt başlıklar ve metin kısmı ‘Times New Roman’, 11 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Sonuç ve Öneriler: Elde edilen sonuçların bilime ve uygulamaya katkısı önerilerle birlikte vurgulanmalıdır. Çalışma sonuçları net bir şekilde ifade edilmelidir. Bütün alt başlıklar ve metin kısmı ‘Times New Roman’, 11 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Teşekkür:
Gerekli ise mümkün olduğunca kısa olmalıdır. ‘Times New Roman’, 9 punto ve tek satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Kaynaklar:
Kaynaklar makale sonunda, yazarların soyadları esas alınarak alfabetik olarak ve orijinal dilinde 1,25 cm asılı olacak şekilde verilmelidir. ‘Times New Roman’, 10 punto ve çift satır aralığında iki yana yaslı olarak yazılmalıdır.
Kaynakların Veriliş Şekilleri
Makaleler
Kendirli, B., 2001. Harran ovası sulama birliklerinde antepfıstığının sulama planlaması. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 7: 114–120.
Wang, T.L., Domoney, C.L., Hedley, R., Grusak, M.A., 2003. Can we improve the nutritional quality of legume seeds. Plant Physiol. 131 (2): 886–891.
Dardeniz, A., Gökbayrak, Z., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Beşer, K., 2008. Cane quality determination of 5BB and 140Ru grape rootstocks. Europ. J. Hort. Sci. 73 (6): 254–258.
Kitaplar
Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan AŞ Mesleki Kitaplar Serisi: 1. 253 s. Ankara.
Kongre ve Sempozyumlar
Sabır, A., Özdemir, G., Bilir, H., Tangolar, S., 2005. Asma fidanı üretiminde iki farklı kaynaştırma ortamı ile bazı anaçların aşı başarısı ve fidan randımanına etkileri. Türkiye 6. Bağcılık Sempozyumu. Bildiriler Cilt: 2. 440–445. 19–23 Eylül, Tekirdağ.
Tezler
Önder, M., 2012. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde yıllık dal kalitesi ile kış gözü verimliliği arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 63 s.
İnternet
Eğer bir bilgi herhangi bir internet sayfasından alınmış ise (internetten alınan ve dergilerde yayınlanan makaleler hariç), kaynaklar bölümüne internet sitesinin ismi ve alım tarihi eksiksiz olarak yazılmalı, Türkçe olanlar “Anonim”, İngilizce olanlar “Anonymous” olarak isimlendirilmelidir. Veri kurumdan alındıysa kaynakça kurum ismi ile yazılmalıdır. 
TÜİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye yonca üretimi ve verimi. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr ,(Erişim tarihi).
Kaynakların Metin İçerisinde Veriliş Şekli
Tek yazarlı bir çalışma kaynak olarak verilecekse;
…………….……. maddesi bitkilerde ölüme neden olmaktadır (Jansen, 2003).
Jansen (2003) tarafından, ………………..… olarak bildirilmiştir.
İki yazarlı bir çalışma kaynak olarak verilecekse;
………………………………….…….. olarak bildirilmiştir (Jansen ve Danny, 2003).
Jansen ve Danny (2003)’ye göre,………………..… olarak bildirilmiştir.
Üç veya daha fazla yazar söz konusu ise;
………………………………….…….. olarak bildirilmiştir (Jansen ve ark., 2003).
Jansen ve ark. (2003)’na göre,…………………….…….. olarak bildirilmiştir.
Metin içerisinde birden fazla kaynak gösterilecekse tarih sırasına göre verilmelidir;
………………………………….…….. olarak bildirilmiştir (Cochran, 1961; Landen, 2002).
Aynı yazarın aynı yılda birden fazla yayını metin içinde kaynak gösterilirse a ve b olarak ayrılmalıdır;
………………………………….…….. olarak bildirilmiştir (Jansen, 2003a; Jansen, 2003b).
Yazılan kaynak bir başka kaynaktan alınmış ise asıl kaynak cümle başına, alınan kaynak ise cümle sonuna yazılmalıdır.
Bakar (1952) tarafından …………… ……..…bildirilmiştir (Gelir, 2003).
Şekil ve Çizelgeler
Tüm makalelerde SI (International Systeme of Units) ölçü birimleri ve ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır ( 1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “ / ” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (10 m/s yerine 10 m s-1 , 10 kg N ha-1 gibi).
Çizelge dışında kalan fotoğraf, resim, çizim ve grafikler “Şekil” olarak verilmelidir. Şekiller net ve ofset baskı tekniğine uygun olmalı, resimler TIFF veya JPEG formatında olmalıdır. Her çizelge ve şekil, metin içinde atıf yapıldıktan sonra verilmelidir.
Tüm çizelge ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Çizelge 1., Şekil 1.). Şekil ve çizelgeler yazım alanı dahilinde olmalıdır. Çizelge başlıkları ingilizce olarakta yazılmalı, çizelgenin üstünde; şekil başlıkları ise şeklin altında, iki yana yaslı olmalı, çizelge ve şekil başlıkları ‘Times New Roman’, 10 punto olmalı koyu yazılmamalıdır. Çizelge ve şekillerdeki yazılar en fazla 8 puntoya kadar küçültülmelidir. Çizelge de açıklanmak istenen alt bilgiler 9 punto olarak verilmelidir.

Birimler ve Kısaltmalar
Kısaltma ve semboller metin içerisinde ilk kez kullanıldığında açıklanmalıdır. Kısaltmalar makalenin başlığında ve alt başlıklarında kullanılmamalıdır.
Formüller
Formüller sırasına göre numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak gösterilmelidir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi tarım, gıda ve su ürünleri alanlarındaki konuları kapsayan yüksek nitelikli bilimsel makaleleri yayınlamak amacıyla aşağıda belirtilen etik kurallara göre basılan uluslararası hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen makaleler çifte körleme (hakemler ve yazarlar birbirinden haberdar olmaksızın) süreciyle değerlendirilmektedir. Makaleler aşırma, sahtecilik ve herhangi bir organizmanın araştırmalarda uygunsuz kullanımı bakımından kontrol edilmektedir. Yayınlanma sürecinde, ilgili kişilerin (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) belirtilen etik kurallara uyması beklenir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak “Committee on Publication Ethics (COPE)” tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır (http://publicationethics.org/files/u2/New_Code.pdf) .

Dergi yılda 2 sayı olacak şekilde yayınlanmaktadır.

Açık Erişim Politikası : Ücretsiz, uluslararası hakemli ve açık erişimli bir dergidir.

Makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmez.

Gizlilik Beyanı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç veya bölüm için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

Arşivleme: Yayınlan tüm makaleler TÜBİTAK ULAKBİM Yaşam Bilimleri Veritabanı aracılığıyla pdf formatında ULAKBİM sunucularında saklanmakta ve sunulmaktadır.

Sponsorluk ve Reklam: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi yayın politikaları kapmasında sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir.

1. Yazar(lar)ın Etik Sorumlulukları
o Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makaleler belirtilen çalışma alanlarına uygun özgün çalışmalar olmalıdır.
o Yayınlanmak amacıyla gönderilen makaleler bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, dilimleme, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek, hayvanlar üzerindeki çalışmalarda etik kurallara uymamak) aykırı olmamalıdır.
o Yazar(lar)ın potansiyel çıkar çatışmaları belirtilmelidir.
o Kaynakça listesi eksiksiz olmalı ve alıntı yapılan kaynaklar mutlaka belirtilmelidir.
o Yazar(lar) dergi editörleri talep ettiği takdirde makalenin ham verilerini editöre iletmekle yükümlüdür.
o Yayınlanan eserlerde, yazar (lar) tarafından tespit edilen temel özellikli hatalar derhal editöre bildirilmelidir.
o Yazar(lar) yayınlanması amacıyla gönderilen makalelerini aynı anda başka bir dergiye gönderemezler. Başka bir dergide yayınlanan makaleler Ziraat Fakültesi Dergisi’ne yayınlanmak maksadıyla tekrar gönderilemez.

2. Editörler Kurulunun Etik Sorumlulukları
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nin baş editörü ve bölüm editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
2.1 Genel görev ve sorumluluklar
Editörler,
o Dergide basılan tüm makalelerden sorumludurlar.
o Derginin niteliğinin iyileştirilmesine katkı yapmakla yükümlüdürler.
o Yazarların düşünce özgürlüğünü desteklemelidirler.
2.2 Okuyucu ile ilişkiler
Editörler,
o Yayınlanan makalelerin okuyucuların bilgi ve becerileriyle uyumlu olmasına dikkat etmelidirler.
o Okuyuculardan gelen geri bildirimleri dikkate almak ve geri bildirim vermekle yükümlüdürler.
2.3 Yazar(lar) ile ilişkiler
Editörler,
o Dergiye gönderilen çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu bakımından değerlendirerek olumlu ya da olumsuz karar vermelidirler. Makaleyi ilk inceleme sonucunda red etme kararına varırsa yazarlara bunun nedenini açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.
o Yazarlar tarafında makalenin süreci hakkında bilgi istenildiğinde çifte körleme sürecini bozmadan yazarlara bilgi vermekle yükümlüdürler.
o Editör değişikliği durumunda, yeni editör önceki editör tarafından alınan bir kararı önemli bir durum olmadığı sürece değiştirmemelidir.
2.4 Hakemler ile ilişkiler
Editörler,
o Makaleleri bilgi uzmanlıklarına uygun olan hakemlere göndermelidirler.
o Değerlendirme öncesi hakemlerden herhangi bir çıkar çatışmaları bulunmadığının onayını almalıdırlar.
o Makale değerlendirme sürecinin çifte körleme sürecinin bozulmadan devam ettiğinden emin olmalıdırlar.
o Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidirler.
o Hakem havuzunu oluşturmalı ve sürekli güncellenmelidirler.
o Hakem havuzunda; makaleleri objektif değerlendiren, hakemlik sürecini zamanında yerine getiren, makaleyi yapıcı eleştirilerle değerlendiren ve etik kurallara uygun davranan bilim insanlarının olmasına özen göstermelidirler.
2.5 Danışma kurulu ile ilişkiler
Editör,
o Tüm danışma kurulu üyelerine derginin yayın politikaları konusunda bilgi vermekle yükümlüdür.
o Danışmanlar kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
o Makaleleri, uzmanlık alanlarına uygun olan danışma kurulu üye(ler)ine göndermelidir.
o Danışma kurulu üyeleri ile sürekli iletişim halinde bulunmalı ve gelişmelerden haberdar etmelidir.
2.6 Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörlerin alacağı tüm kararlar, yayıncı ve dergi sahibinden bağımsız olmalıdır.

3. Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Hakemler,
o Çifte körleme sürecini bozmamalıdırlar.
o Değerlendirmeleri tarafsız olmalıdır.
o Değerlendirilen makaleleri, değerlendirme sona ermiş olsa dahi başka kişiler ile paylaşmamalıdırlar.
o Yazarlarla ve/veya çalışmayı destekleyici kuruluşlar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdırlar.
o Yayınlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
o Gelen makaleler, uzmanlık alanı değilse değerlendirmeyi kabul etmemelidirler.

4. Yayıncının Etik Sorumlulukları
Yayıncı,
o Makale yayınlama sürecinin tüm aşamalarında karar merciinin editörün sorumluluğunda olduğunu kabul etmelidir.
o Yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korumakla ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklamakla yükümlüdür.
o Derginin tüm sayılarındaki makalelere ücretsiz olarak elektronik ortamda erişimini sağlamakla yükümlüdür.

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayınlanma ücreti almamaktadır.